Tietoja minusta

LEMPINEN KARI

 

 59 vuotta sitten rääkäisin ensimmäiset äänähdykset ulos täällä harjujen, hyppyrimäkien ja radiomastojen kaupungissa. Olen siis paljasjalkainen lahtelainen ja hämäläinen. Nykyisin asumme vaimo Merja kanssa kahdestaan. Yhteisestä pesästä ovat muuttaneet pois aikuistuneet Tuomas, Mia, Petra ja Joonas.

 

Lapsuus oli kovaa aikaa pienelle pojalle perheolojen vaihteluiden ja äidin sairasteluiden takia. Taloudellinen niukkuus oli vieraanamme. Onneksi vieläkin minulle läheiset ihmiset auttoivat näinä kovina aikoina.

Neljän Möysän kansakouluvuoden jälkeen pyrin sen ajan tavan mukaan oppikouluun Lahden Lyseoon ja läpäisin pääsykokeet.

Keski-/Peruskoulu tuli käytyä läpi ja lukioonkin pääsin, vaikka lukuhalut näyttivät olevan aika vähäiset nuorella miehen alulla muiden ”puuhastelujen” vuoksi.

Lapsuus- ja nuoruusajat menivät pääosiltaan erilaisten urheiluharrastusten merkeissä. Musiikkia yritin soitella bändissä murrosiässä tuloksetta. Jalkapalloa harrastin monet vuodet Lahden Reippaan junioreissa SM-tasolla asti ja kolmen Suomen mestaruuden verran. Aikuisena 1990-luvun puolivälistä noin viitisen vuotta toimin Kuusysin juniorijoukkueen joukkueenjohtajana.

 

Koulun ohessa mainosten jakelutöistä oli aika sujuvaa hakeutua Postiin jakelun kesätöihin.

Toisen kesätyövuoden jälkeen vaihdoin Lahden Lyseon päivälukion Lahden Yhteiskoulun lukion iltalinjalle ja pääsin ensin satunnaisen apulaisen, sekä myöhemmin vakituisiin postihommiin. Lukuhalut hiipuivat armeijan tultua ajankohtaiseksi ja ylioppilastutkinto jäi näin vain viittä vaille valmiiksi harmillisesti.

Liittoon järjestäytyminen oli itsestään selvyys jo nuorena. Postiliiton Lahden osasto imaisi ensin nuorisojaoston toimintaan 1970-luvun lopulla ja sitten 25 – vuotiaana puheenjohtajaksi. Tätä tehtävää hoidin yhtäjaksoisesti kaksikymmentä vuotta.  

Opiskeluun sain uutta kimmoketta SAK:n Kiljavan ja Pohjolan Opistojen erilaisilta, sekä mittaisilta kursseilta.

Noin 29 vuotta sitten oli aika ottaa vastaan päätoimisen pääluottamusmiehen tehtävät ensin Hämeenlinnan ja Lahden jakelualueilla, sekä myöhemmin Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla. Postiliiton nuorisojaostossa kaksi kautta veivät nuorta miestä lähemmäksi valtakunnan päätöksen tekoa. Kahden Postiliiton liittovaltuustokauden jälkeen meni myös toiset kaksi kautta samaisen liiton liittohallituksessa. Vuosien 2005–2013 aikana toimin Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n liittohallituksen jäsenenä. Olen toiminut myös erilaisissa ammattiliiton neuvotteluryhmissä ja henkilöstön edustajana Postin/Itellan asettamissa työryhmissä. Postin töihin olen saanut tuntumaan ensin jakajan ja sitten lajittelijan töiden myötä, sekä myös toisaalta alueen pääluottamusmiehen tehtävän kautta. Perusjakelun valtakunnallisen pääluottamusmiehen tehtävään tulin valituksi 1.4.2002 alkaen. Työ päättyi vuonna 2017. SAK:n toiminnassa olen ollut mukana, niin paikallis-, kuin aluetasolla. SAK:n valtuuston jäsenenä olen ollut jo neljänä edustajakokouskautena ja nyt olen edustajiston jäsen. Tämän ja poliittisen toiminnan myötä ovat auenneet myös suhteet ja vaikutusmahdollisuudet yhteiskunnallisiin asioihin.

 

Perusteellisen harkinnan jälkeen vuonna 1985 liityin Suomen Sosiaalidemokraattisen puolueen jäseneksi. Ensin Työväen yhdistykseen ja sitten Lahden Demarinuoriin, sekä nyt olen Lahden Ammatillisen Sosiaalidemokraattisen yhdistyksen varapuheenjohtaja. SDP:n kunnallisjärjestön kunnallistoimikunnan (nykyisin hallitus) jäsenenä olen ollut usean vuoden ajan.

Kunnallisvaaleissa oli ensimmäistä kertaa mukana 1980-luvun lopulla. Olen ollut ehdokkaana nyt 7 kertaa, koska en 1990-luvun alussa ollut mukana yhtenä kautena. Kokemusta minulla on nuoriso-, vero- ja rakennuslautakunnista, sekä viimeiset vajaa kahdeksantoista vuotta sosiaali- ja terveyslautakunnasta. Toimin lautakunnan varapuheenjohtaja viimeiset vajaa neljä vuotta. SDP:n valtuustoryhmään olen kuulunut aikaisempina kausina varavaltuutettuna ja näin olen myös osallistunut Lahden Kaupungin valtuuston kokouksiin. Nykyisin toimin Lahden kaupunginvaltuutettuna toista kautta. Syksystä 2016 alkaen olin käynnistämässä maakunnallista sosiaali – ja terveydenhuollon uudistusta Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymässä (PHHyKy). Hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana toimin vuoden 2017 kesäkuun loppuun asti. Tällä hetkellä olen Lahti Aqua:n hallituksen puheenjohtajana ja Päijät-Hämeen liiton valtuuston jäsenenä sekä tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja. Kaupunginhallituksen varajäsenenä sekä konserni- ja tilajaoston varajäsenenä'.Olen myös nyt SDP:n puoluevaltuuston varajäsen.

Olin ehdokkaana 2011 eduskuntavaaleissa ja en tullut valituksi.

Taloyhtiön hallitustyöskentelystä ja ASO-asukastoimikunnasta on myös tuntumaa ja muissa eri alojen vapaa-ajan yhdistyksistä olen jäsenenä. Olen ollut perustamassa Lahteen nuorisoasuntotoimintaa LASNA ry:tä.

Kokemusta ja näkemystä on myös syntynyt omien, sekä läheisten eri elämänvaiheiden kautta.

 

Harrastuksiini kuuluvat kävely, sauvakävely, hiihto, penkkiurheilu ja mökkeily.

 

Itse olen tottunut tekemään asioita yhdessä ja porukassa. Jalkapallosta on tuttua, että pelataan koko joukkueen voimalla. Mieltäni lämmittää, kun on yrittänyt tehdä parhaansa erilaisissa asioissa ihmisten hyväksi.

Tärkeätä on muistaa, että maailma ei ole vielä valmis ja tuleekohan täysin valmiiksi koskaan. Yhteistyössä uskon olevan voimaa. Yhteisöllisyys on saatava osaksi joka päivästä elämäämme.